Gyakran Ismétlődő Kérdések

 

 • Mennyi ideig tart a domain regisztráció?

A .hu domain regisztráció átfutási ideje 2-17 nap, attól függõen, hogy az igény prioritásos vagy nem prioritásos elbírálás alá esik a domain regisztrációs szabályzat 1.3 és 1.4 pontjai alapján.

prioritásos: amennyiben Ön rendelkezik a domain név igénybevételéhez szükséges igazoló dokumentumokkal - pl: cégnév, védjegy stb. - az átfutási idõ: 2 munkanap.

nem prioritásos: amennyiben Ön nem rendelkezik a domain név igénybevételéhez szükséges igazoló dokumentumokkal, tehát Ön egy szabadon választott nevet is regisztrálhat. A regisztráció indítása után (a következõ nap 0:00 órától) az igényelt domain név közzétételre kerül az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) kéthetes várólistáján. Az átfutási idõ: 17 nap.

A nemzetközi regisztráció (.com, .net stb.) átfutási ideje 1 - 6 nap, végzõdéstõl függõen.


 • Mire van szükségem ahhoz, hogy domaint tudjak regisztrálni?

 A domain regisztrációhoz szükséges adatokat pontosan a "igénylőlap"-ról lehet megtudni.

 • Hol és kivel tudok honlapot készíttetni?

Honlapjának elkészítéséhez ajánljuk az Idea Fontana Kft-t, mely barátságos áraival, ügyfélbarát megoldásaival és módszereivel illetve széles körű szolgáltatásaival (marketing, reklám, grafika, nyomda stb.) már többször bizonyította számunkra: érdemes ajánlani.

 • Mi az a CMS?

A Content Management System magyar jelentése: Tartalomkezelő Rendszer. Általában olyan interneten megjelenő szolgáltatásgyűjteményt jelent, mely segítségével egy könnyen adminisztrálható, számos funkcióval (statisztika, kérdőív, felhasználók kezelése stb.) rendelkező honlapot, portál lehet létrehozni. Ilyen CMS-ek közül manapság a legismertebbek pl. a Joomla (régebbi nevén: Mambo Open Source), Drupal, PHP-Nuke stb...

 • Milyen CMS-t ajánlott használni?

A manapság elérhető számos tartalomkezelő rendszer közül a Joomla (Mambo Open Source)-t, az Etomite-t, Sapid-ot és a Drupal-t ajánljuk.

 • Hogy lehet saját fórumom?

 Saját fóruma 2 módon lehet:

1.) rendel nálunk tárhelyet és oda feltelepíti/feltelepítetti az Ön által választott fórummotort
2.) rendel nálunk 1 évre tárhelyet, és mi feltelepítjük Önnek a választott fórummotort

fogalmak


 • domain

Egy tartománynév (angolosan domainnév, illetve doménnév) egy számítógép egyedi neve az interneten, mely megkülönbözteti a többitől. A tartománynevek csupán címkék melyeket a nehezen megjegyezhető IP-címek helyett használhatunk. Domain név pl. a web-solution.hu, a kepregeny.net stb.
Részletesebben...

 • tárhely, webtárhely

Ahhoz, hogy honlapja megjelenhessen az interneten, a domain név regisztrálása mellett egy tárterületet is kell bérelnie, ahol honlapját elhelyezheti. Cégünk többféle csomagot biztosít mindehhez, melyek között mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbbet.

 • IP cím

'IP'-cím, azonosítószám minden hálózatban, amelyben a kommunikáció a TCP/IP-protokoll szerint folyik, a gazdagépek IP-azonosítószámmal rendelkeznek. A mai (32 bites) IPv4 szabvány szerint, ez egy négy, pontokkal elválasztott, 1-3-számjegyű szám 0 és 255 között (pl:123.44.5.321). A jövőbeli IPv6 szabvány 128-bites rendszert használ, mivel a számokról a hálózat részterülete, címterülete (domain) nem felismerhető, létrejött ezenkívül egy betűkkel, szótagokkal jelölt változata is, a DNS -rendszer. A domain-nevek szerint megadott címet a DNS-szerver fordítja vissza önműködően számokká.(forrás)

 • PHP

Ez az elnevezés eredetileg a "Hypertext Preprocessor" rövidítése. Egy a HTML- be beágyazott server-oldalú script-nyelvrol van szó, amely nagyban hozzájárul a dinamikus web-oldalak elkészítéséhez. A PHP-t tehát közvetlenül a HTML kódba kell beírni. A server-oldalú jelzo pedig arra utal, hogy a PHP kódot nem a böngészo, hanem a server interpretálja. (forrás)
Röviden és talán emberibb nyelven megfogalmazva a PHP az, mely segítségével dinamikus szolgáltatásokkal bővítheti honlapját (pl. vendégkönyv, fórum, statisztika stb.). További részletekért érdemes meglátogatni a magyar nyelvű PHP kézikönyv oldalát: www.php.net/manual/hu

 • MySQL

A manapság legnépszerűbbnek számító, ingyenes (nyílt forráskódú), több szálas és több felhasználós SQL adatbázist kezelő szerver. Maga a motor letölthető a fejlesztő honlapjáról: www.mysql.com

 • Apache

Az Apache robosztus, erőteljes, flexibilis webszerver, amely HTTP/1.1 (RFC2616) protokoll kompatibilis és megfelel a gyorsan változó Internet követelményeinek, biztonságos, üzleti, vállalati felhasználásra is megfelelő és szabadon használható. (forrás)

 • FTP

Az FTP jelentése a File Transfer Protokoll. E protokoll segítségével tud fájlokat fel- és letölteni a tárhelyre (pl. a honlapjához tartozó képeket, HTML állományokat). Az FTP-hez mindössze egy FTP kliens programra van szükség, melyeket ma már számos helyről és formában meg lehet szerezni (legyen az fizetős vagy akár ingyenes program, angol vagy magyar nyelvű). FTP-hez ajánlott program például a népszerű Total Commander, a FileZilla, A FlashFXP, SmartFTP stb..
Az FTP kliensprogram segítségével ugyanúgy törölhetünk, átnevezhetünk, módosíthatunk fájlokat vagy akár könyvtárakat is (honlapunk tárhelyén), mintha azok a saját gépünkön lennének.

 • DNS

E szó jelentése a Domain Name System (magyarul Domain Név Rendszer), mely az internetes domain nevek kialakításának, nyilvántartásának rendszere.